Diskuze

Přidání příspěvku
od:
e-mail:
předmět:
text příspěvku:
opište text :
nápověda
Filtr
podle nicku:
v předmětu:
v textu:

Příspěvky 1341 až 1350 z 7563 celkem Nejnovější Novější Starší

Od: jarin
Datum: 3.duben 2003 16:32:09
Předmět: upal - ILU
Vidíš upálení se jako jednodušší způsob řešení problémů, ale na druhou stranu říkáš, že je to jedna z nejbolestivějších smrtí. Není to zas až tak jednoduchý polít se ředidlem a škrtnout sirkou s vědomím té strašné bolesti, která nastane. K tomu ti musí dát sílu cit, kterej je silnější než pud sebezáchovy a strach ze smrti a bolesti.
Většinou je to nenávist.
Nemyslím si ale, že by byl někdo schopnej se upálit jen kvůli potěšení z vlastní bolesti. Kdybys byl vášnivej kuřák, skočil bys pro cigaretu pod rozjetej vlak?
A jestli sebepálení změní přístup lidí - to asi těžko. A je to smutný, protože v tom případě je ta oběť zbytečná.
Nevím proč, ale připomnělo mi to jednu staročínskou legendu o císaři (Tchang se myslím jmenoval), kterej se rozhodl, že se nechá upálit jako dobrovolná oběť bohům, protože bylo ukrutný sucho. V okamžiku, kdy zapálili hranici, se snesl déšť a uhasil oheň a sucha už nebyla. Vím, že je to trochu o něčem jiným a že je to jen legenda, ale tak nějak to pokládá otázku, co se stane, když někdo to sebeupálení přežije. Změní se dost věcí, ale asi nic podstatnýho. Prostě to "sucho" bude trvat dál. Takže je to nejspíš úplně zbytečná smrt a máš pravdu v tom, že ten život mohl být využitej nějak smysluplněj. I když - to by asi člověk musel znát ten smysl...To už je na mě moc, mohl bych zaběhnout do úplně jinejch témat...

Od: ILUNaxiel
Datum: 3.duben 2003 15:48:36
Předmět: Sebeupalování
Koukám, že ač jsem nechtěl toto téma rozdmýchávat... ...načal jsem ho a jak se ukazuje, stále je k tomu co říci. Děkuji všem za jejich názory.

Jarine, Tvé otázky jsou zajímavé.... Odpovědi samozřejmě neznám (sebeupalovač nejsem :)) ), ale domnívám se, že člověk, který se rozhodne odejít takovýmto způsobem, musí být dosti duševně nevyrovnaný. Hlavně samotný způsob sebevraždy, který je patrně nejbolestivější ze všech možných, ukazuje mnohé - já sám bych na základě tohoto řekl, že se jedná o lidi, kteří se chtějí vyžívat ve vlastní bolesti - nejprve psychické a nakonec i fyzické. Nelynčujte mě a nekamenujte za tento asi dosti nekonvenční názor - tací lidé opravdu existují!
Osobně si myslím, že jako způsob, kterak upozornit na problémy, je to velice nešťastné řešení - všichni stejně o těch problémech, které tady, na této Zemi a v této společnosti existují, víme, žijeme v nich a potýkáme se s nimi. Spíše než ukazovat by ale stálo za to s nimi něco dělat - nějak je řešit - a tady musí každý začít sám u sebe. Upálením se ovšem nevyřeší vůbec nic.... Je to jen útěk a když to řeknu hodně hrubě, je to velice jednoduchá forma pro propagandu vlastních názorů.
Neumím si představit, že bych na základě takového činu změnil svůj přístup k čemukoli... ...ten změním spíše na základě nějakého vzoru člověka, který nejen mluví (případně ukazuje), jak by to mělo být, ale který také podle toho žije.
Souhlasím s Tebou v tom, že takový čin lze vidět jako nevšímavost k utrpení druhých (třeba právě k Tebou zmiňovaným rodičům) - je to bezohledné a z tohoto směru omezené, když člověk, kritizující principy fungování společnosti, dokáže takto ublížit druhým.
Medializace možná přispěje k tomu, že se pár lidí zamyslí nad tím, co ti mladí lidé hlásali a čím žili, ale obávám se, že nikterak nepřispěje k nějaké zásadní změně. A obětovat celý život mi přijde jako příliš vysoká cena, protože během toho života by tihle lidé mohli nějak pomoci k lepší společnosti (teď mě namátkou napadá, že by třeba mohli pomoci coby psychologové, záchranáři, sociální pracovníci, politici atd.), nicméně svým rozhodnutím se této možnosti vzdali. Zvolili jednodušší cestu a místo toho, aby něco udělali pro to, co hlásají, se pouze zviditelnili.
Upálení vidím podobně, jako Ty - je to působivý způsob, kterak ukázat ostatním, že se dotyčný zabil.

Ahojky Courtney :) Máš pravdu v tom, že by bylo lepší místo sebeupalování zkusit změnit svět jiným způsobem. A určitě je to možné - ostatně několik možností jsem zde načrtnul v minulosti. Akorát je to složitější... ...a lidé mají raději jednodušší cesty. Je lehčí vykřičet, třeba takovýmto činem, do světa jak je celý špatný, než ho zkusit třeba kousek po kousku změnit k lepšímu. To první se dá zvládnout za pár minut, to druhé je pak záležitost třeba na celý život. Proto si vážím všech lidí, kteří dělají něco pro to, aby tady bylo lépe... ...těch, kteří jen nekřičí, neukazují, nedemonstrují svou nespokojenost, ale opravdu něco dělají.
Co je k tomu vedlo je otázka - například u jednoho z těch dvou posledních je, jak jsi možná mohla zachytit ve zprávách, podezření, že důvodem byla nešťastná láska. Jestli je tohle pravda, tak onen dotyčný své (bývalé) slečně asi docela hustě pokazil celý život a ublížil jí tak, že se z toho možná nikdy nevyhrabe.
Také mi tady vadí dost věcí... ...ale nejsem ten typ, co by se šel upálit na Václavák jen proto, aby mě vidělo co nejvíce lidí (i když, kdyby Nova v souvislosti se mnou zmínila tyhle stránky, tak by jim asi hezky stoupla návštěvnost :))) ).... Ano, byl by to třeba jednoduchý způsob úniku od problémů, nicméně nebylo by to řešení. Tak se raději snažím s tím světem bojovat, třeba ho i trošku změnit a třeba mu i nějak pomoci. Pravda, stojí mě to sice více sil, než vylít na sebe kanystr benzínu a škrtnout zapalovačem... ...ale třeba za mnou něco zůstane a až budu umírat, budu si třeba moci říci, že jsem za sebou něco zanechal (a nebude to jen ohořelý kus masa na chodníku, X vyděšených lidí a Y smutných).

Čauky Přesličko :) Ju, souhlasím - také mě napadlo, že je to řetězová reakce. Možná bych až řekl "módní záležitost." Je to jako vlny - jednu chvíli se hodně skákalo z mostů, pak se skákalo pod metro (to byl třeba měsíc, kdy tam skočili čtyři lidé), teď "letí" sebeupalování. Kdybych chtěl být krajním cynikem, tak bych teď řekl, že se to skoro stává komerční záležitostí... ...ještě tak deset "kousků" a už se to ani nebude vysílat v televizi.
Stejně tak si myslím, že je to o psychické labilitě a řekl bych, že i o dalších psychických problémech. Psychologové by to patrně nazvali neschopností adaptace ve společnosti, ale vidím to jinak - vždyť se přeci nemusím adaptovat, ale můžeme si vybírat. A ve společnosti jsou vždy "zvláštní lidé," ze kterých si můžeme vystavět svůj vlastní "mikrosvět" a žít spokojeně v něm....
Opravdu nevím, ale řekl bych, že činy těch, co následovaly za prvním "veřejným sebevrahem" už nejsou hnány ani tak nespokojeností se společností, ale spíše snahou o zviditelnění svého odchodu ze světa. Je to stejné, jako lidé, co skáčou ve špičce pod metro, protože nemají rádi společnost a chtějí se jí pomstít alespoň tím, že na nějakých 40 minut (tolik v průměru trvá příjezd záchranných složek, zadokumentování, uklizení mrtvoly a umytí vlaku a kolejí) ochromí dopravu v naší metropoli.
Myslím, že obětování vlastního života nikomu nic nedá - jen blízkým něco sebere: člověka, kterého měli rádi. Něco dát - společnosti, lidem, jednotlivcům... ...je podstatně obtížnější. A lidé všeobecně raději volí rychlejší a jednodušší cesty :(
No, stačilo... :) Jdu, podobně jako Courtney, spát :)

Datum: 3.duben 2003 15:22:03
Předmět: Přeslistránky
Teda ta abeceda mě fakt dostala, je to úžasný dílko

Datum: 3.duben 2003 15:20:40
Předmět: upalování
zdravím. I mně to upalování celkem vrtá hlavou. Musí to být deprese neuvěřitelnýho rozměru, který dokážou člověka dohnat až k takovýmu skutku.Nebo je to o tom, že jedinec se obětuje pro to, aby ostatní jedinci prohlédli a uvědomili si, že tahle společnost není zas až tak úplně vpoho, jak vypadá? Je to snaha donutit lidi, aby něco udělali se svým způsobem života, se svým materialismem a nevšímavostí k utrpení druhých? Jenže tohle obětování je v určitém slova smyslu i nevšímavostí k utrpení někoho - aspoň rodičů, kteří to asi nebudou brát jako oběť, ale jako odchod jejich syna. Je to o prioritách člověka. Pokud uzná, že jeho poslání je důležitější než láska k rodičům, přátelům...tak už asi nebude moc věcí, který by mu zabránily v tom, aby se upálil... Ale vliv jakési řetězové reakce tam určitě bude, i když v tomto případě je celkem nutný, protože jde o to, aby toho byly plný noviny, aby o tom vědělo co nejvíc lidí, aby co nejvíc lidí slyšelo to poselství...
Upálení se je prostě způsob sebevraždy, kterej musí být vidět, aby zapůsobil na lidi, kvůli kterým se dotyčný upálil.

Od: Mišátka
Datum: 3.duben 2003 14:02:12
Předmět: Život
Dnes na rtech smích a zítra v oku slza, dnes přátel slib a zítra zrada drzá. Dnes kráčíš po růžích a zítra po bodláčí tak život jde tak život kráčí.

Od: Mišátka
Datum: 3.duben 2003 13:58:59
Předmět: (bez názvu)
Neplač on ti za to nestojí všechno jednou přebolí všechno ať je to cokoliv. Že naučil tě lásce? To pobavit se jen chtěl teď neřek ani zbohem a tiše tiše odešel.

Od: Courtney
Datum: 3.duben 2003 13:01:54
Předmět: Visnery a ILUNaxik
zdar deti.Taky vam preji hezky ranko a jak tak koukam je hnusne tak du asi zas spat,jo to bude nejlepci.
a k tomu upalovani-no me to taky pride divny,kdybych ja do toho byla takovej fanatik asi bych se snazila zmenit svet jinak ale kdov i co je k tomu vedlo?Taky me svet chvilema pekne sere,ale neupalim se.Jenze nikdo z nas nemuze nic vedet.a jak spravne pises-UDAJNE.Prece kdyby meli nakou lasku nebo kohokoli kdo je ma rad jak mu to muzou udelat?no ja to taky nechapu.
uz zivam takze du fakt spat.
mejte se pá pá

Od: Přeslička
Datum: 3.duben 2003 11:47:08
Předmět: pro Ilu
jo a samozrejme dobre ranko:) A estli chces,tak mas v kastliku jednu povidku...

Od: Přeslička
Datum: 3.duben 2003 11:41:45
Předmět: pro Ilunaxiela
me k tomu sebeupalovani napadlo, ze je to retezovka... proste videli, jak pribeh toho prvniho plnil noviny... a napadlo je, dneska o me nikdo nevi, nikoho nezajimam a zitra?... Myslim, ze urcite je to o psychicke labilite, neschopnosti verit sobe, verit rodine, pratelum... o nevideni cest...

Od: ILUNaxiel
Datum: 3.duben 2003 8:09:45
Předmět: Dobré ranko všem :)
Přeji též všem přítomným, přispívajícím i nahlížejícím co nejpohodovější den!
Mimochodem - dneska jsem pročítal ranní zprávy a koukám, že je v módě sebeupalování. Sice tu nechci znovuobnovovat téma, ke kterému se tu tehdy většina vyjádřila, ale... ...nějak nedokáži pochopit, proč se někdo upálí (údajně) jen kvůli společnosti, systému atd..

Příspěvky 1341 až 1350 z 7563 celkem Nejnovější Novější Starší