| Od: ILUNaxiel |
| Datum: 20.březen 2003 10:57:10 |
| Předmět: To: Visnery |
Závidět těm, co necítí bolest – to bych asi nemohl. Myslím, že bolest je opačným pólem jiné emoce a stejně, jako magnet má severní a jižní póly a ty nikdy nemohou existovat bez sebe, tak i bolest musí existovat, aby mohlo existovat něco s "opačným nábojem." A neschopnost cítit bolest, podle mého, automaticky i obnáší neschopnost cítit její opak. Jsme lidé a uvažujeme relativně – černá, bílá, šedá (=něco mezi tím) – a takto, myslím si, vnímáme i emoce – velké sympatie, sympatie, neutrál, antipatie, velká antipatie... ...bolest, něco mezi tím, štěstí (?). Jak teď koukám o další větu dál, tak jsi napsala vlastně naprosto to samé... ...tak jo, byla jsi první :) Já reagoval jen na tu závist.... Dobře jsi popsala i to, jakým způsobem může přerůst "vyživovaná zloba" – já to v příspěvku Sklerotikkkovi vzal z individuálního hlediska, Tys to pojala, jak jsem koukal, i globálně. Je pravda, že se trošku rozcházíme v pohledu na reakci na zlo přicházející z vnějšku.... Nicméně co člověk, to přístup. Co se přístupu k nevěře týká – souhlas. Máme sice jiný názor, než někteří, ale nelze soudit, který je dobrý nebo špatný. Můžeme jen vědět, který z přístupů vyhovuje nám a je tedy nejlepší pro nás (a v tom se shodujeme, což je důležité :) ). Stejně tak souhlasím i s tím, že nelze omlouvat nevěru například požitím nějaké látky (alkoholu atp.). Každý člověk je za sebe zodpovědný a musí být schopen zodpovídat i za to, zda se půjde opít. A pokud jeho chování nějaká látka ovlivňuje například tímto způsobem, pak je jen a jen jeho chybou, že se takto sám a dobrovolně nechal ovlivnit a za následky si může také sám. Tohle není chyba, kterou by bylo možné omluvit slovy "jsem byl opilý" – chybou je totiž již to, že se takový člověk opil. Patřit mezi ty, co "nezhřešili," je dnes skutečně rarita. Třeba těch pár kousků jednou vystaví někdo do muzea :)) Každopádně jak jsem si všeobecně všiml, ve společnosti pak ti, kdož jsou podvodu schopní nebo se ho dokonce dopustili, podvod obhajují a omlouvají. Docela paradox, ale tak je tomu asi nejen v tomto.... Ale ať si sám každý žije podle toho, jak mu to vyhovuje. Nicméně, co je myslím velice důležité: každý by si měl vybírat partnera podle toho, co nabízí a dávat mu to samé. Nepovažuji za správné a už vůbec ne za rovnocenné, že třeba muž předpokládá, že si může užívat, ale běda, kdyby přistihl doma manželku s milencem. Podepisuji se i pod Tvůj názor na jednorázovou nevěru. Partner by o tom vědět měl, ačkoli mu to třeba způsobí bolest. Má právo se na základě takovéto chyby svého partnera rozhodnout, zda s ním bude nebo nebude chtít být dál. Bohužel je ale v tomto zvykem držet se onoho Plzákova hesla "zatloukat, zatloukat, zatloukat," což ukazuje, jak je na tom naše společnost ve vztazích s upřímností (tj. hodně na štíru). Upřímnost, otevřenost a věrnost považuji taktéž za jedny z těch nejzákladnějších kamenů dobrého vztahu. |
|
| Od: Foggy |
| Datum: 20.březen 2003 10:54:34 |
| Předmět: Najděte se v tom - večer napíšu víc!!! |
To: Sklerotiček o Tý brďo! To cos napsal Přeslíkovi je tak krásné. To mě nikdy nenapadlo. Budu to muset někdy vyzkoušet. Vyjít si jen tak ven v noci. Poslouchat šum okolí, a přistoupit k matičce Zemi s čistým srdcem, položit dlaně k zemi a přijímat ty krásné emoce uvnitř. Už teď si to úplně živě představuji a hrozně moc se na to těším!!! Já děkuji Tobě, že ti má nálada zvedla tu tvou. Je nádherné vidět, že někdo je šťastný díky tobě. Obohacuje to oba lidičky a já ti vážně děkuji. A neboj - nejsi a už nebudeš sám. Jsme tu my - a tenhle projektík je sdružuje (za což autorům samosebou děkuji). Přeji ti, aby těch bezesných nocí bylo co nejméně! Dala bych ti své i s mými sny, aby ti bylo lépe... ale bohužel telepatii ještě neovládám :o)) Pa
To: Ilu o Jéé ty na mě taky někdy mluvíš?? Se docela divim. Jsme už dlouho nepopovídali! Hele sice tvrdíš, že nejsi praštěný, ale tvá drahá polovička napsala něco takového jako opak. :o) Ne - teď už vážně. Vim, že se to seká a obecně přístup není nejleší, ale ta finanční stránka placeného webu je přeci jen trochu tíživá ne? o K příspěvku o nevěře - Přeslíkovi píšeš, že i o jednorázovce by se mělo vědět. Ono zase ale záleží na tom, jací lidé to jsou. Pokud je to člověk a šlo o naprosté "selhání rozumu" ale jinak by v životě už nikdy nic podobného (jasně - budeš oponovat - jak to můžu vědět) neudělal, tak by si tím akorát ublížil a nejen sobě - celému vztahu. Na druhou stranu, ale když by partner věděl o jeho záletech a naopak je podporoval, bylo by to sice zvláštní, ale zase by to bral jiným způsobem a troufám di říct, tolik by mu to nevadilo (i když taky by to nebylo bez šrámů). Pa
To: Přeslík o To k té nevěře - s tim Hawkeyem s to vystihla - nenapadlo by mě to líp. A taky tak trochu platí: "Co oči nevidí (mohlo by se přidat uši neslyší) to srdce nebolí" o Jo a ten tacháč - dobré přirovnání!!
To: Sansanka o Přikláním se k názoru, že když opustíš tento svět, někomu tím vždy ublížíš. Teorii "posledního dne" neuznávám (promiň Ilu - ale je to podle mě moc těžké). Dívej se na maličkosti i jindy než v ten "poslední den"... a raduj se z nich!! Držim palečky ať někde načerpáš ten protivný optimismus!!!
Zatím přejí krásný den - k ostatním se dostanu - snad - večer! Pap a přeji krásný den!! Foggy |
|
| Od: Přeslička |
| Datum: 20.březen 2003 10:41:32 |
| Předmět: Pro Vis,Sklerotika a Ilu... ad utoky |
Vis, myslim zes to vystihla s tim vracenim ran a rozjitrovanim novych a novych boju... Ja myslim, ze je vzdy nutne se ptat, proc... proc clovek zautocil... samozrejme v okamzitem ohrozeni mu nejdriv zabranim utocit, ale pak se ptam,jestli i on neni obet... chce to silu... ale ve chvili, kdy ho zacnem tlouct i kdyz uz je bezbranny, sme to my, kdo prohral... napada me klasicka scena, kdy se na nas nekdo blizky vrhne, zacne mlatit, vztekat se, nadavat... (nemusi vsechno dohromady)... pak je nejlip ho pevne chytnout, obejmout... za chvili se ztisi, mozna prijdou slzy a pak najde silu vypravet nam svou bolest... kdyz jeho utok budem ignorovat ci vracet, jen prohloubime ranu v nem a navic v nas zustane bolest a nepochopeni z jeho chovani... nekdy je utok vykrikem bolesti... |
|
| Datum: 20.březen 2003 10:35:45 |
| Předmět: To: TimeOut |
To, že se leckdy navenek chováme jinak, než jak se cítíme (ve Tvém případě, jak píšeš, "normálně a smát se") může časem přerůst v docela závažné komplikace a problémy. Ostatně příčinou mnoha psychických poruch a nemocí je právě rozpor mezi vnitřním a vnějším světem člověka.... Myslím, že je důležité mít kolem sebe alespoň pár lidí, před kterými se můžeš chovat tak, jak se cítíš – ne se přetvařovat a hrát kluka pohodáře, co nemá žádné problémy, ale lidi, kteří nebudou očekávat, že každý den přijdeš s úsměvem na tváři. Pokud ses neuchlastal (jak ses chystal), tak vítej na těchto stránkách a zkus o těch svých pocitech napsat něco více.... |
|
| Datum: 20.březen 2003 10:34:39 |
| Předmět: pro Vranu |
| presne... rikam... neschvalovat,ale pochopit... muzem mit obecna pravidla na vsechno, ale v danne chvili jde vzdycky o jednoho konkretniho cloveka...v tomhle dokonce o dva a jejich vztah... |
|
| Datum: 20.březen 2003 10:30:42 |
| Předmět: To: Sklerotikkk |
| Ahojky,
doufám, že nebude vadit, když se vmísím do debaty :)
Ad. A přesto jste mi tak blízcí a já v tuhle chvíli díky tomu nemusím být sám. A od toho také tyhle stránky jsou a jsem rád, pokud je takto někdo vnímá....
Přemýšlet nad tím, co by říkali lidé na Tvém pohřbu? Tak nad tím jsem přemýšlel také... ...a celkově vzato - lidé na pohřbech mluví o těch, co odešli, převážně v dobrém a říkají slova, která by jim během jejich života třeba ani nikdy neřekli (ačkoli je měli uvnitř sebe). A to je škoda, protože každý z nás potřebuje slyšet, že ho někdo z nějakého důvodu vidí v pozitivním světle. Skutečnost, že se tyto věci mnohdy dozvíme až ve chvíli, kdy je vlastně už neslyšíme, je docela smutná.... Je tu tak nějak zakořeněno, že když chce někdo kritizovat, udělá to, ale když chce chválit, nechá si to většinou pro sebe.
Vím, jak je těžké odpoutat se od ran a bolestí, které Ti uštědřil život a asi neexistuje nějaký univerzální návod. Snaha vracet zpět a mstít se je sice mnohdy efektivní a alespoň částečně Ti přinese pocit nějakého zadostiučinění, nicméně nenávist a touha po odvetě je velice vysilující. Je to emoce obdobná, jako Láska (jen s opačným znaménkem), ale na rozdíl od Lásky více odnáší, než přinese.... Neříkám tím, že bys měl nechat všechno plavat a plynout kolem sebe - pak by Ti asi každý přebíhal po zádech dle libosti. Je nutné se umět bránit všemu zlému (včetně zlých lidí) a být ve střehu. Stejně tak je někdy potřeba - už kvůli vlastnímu pocitu - někdy vrátit křivdu nebo bolest, která Ti byla uštědřena. Nicméně žít v nenávisti a permanentní snaze po ublížení někomu je velice nebezpečné i pro Tebe samotného, protože v takovém případě se z Tebe může stát cynická, lhostejná citová mrtvola. Nenávist totiž dokonale stráví všechny Tvé emoce. Hodně přesně to, jak se může vyvíjet nenávist tak, aby Tě neničila, vyjadřuje citát Moje nenávist zestárla - změnila se v pohrdání.
Že je svět necitelný? Ano, jako celek určitě ano. Ale neber lidi jako celek - jsme jednotlivci, kteří sice mohou tvořit šedý dav, nicméně existují výjimky - lidé citliví, milí, hodní, ochotní rozdělovat se o to hezké s ostatními. A to, že jsou tady, podle mého, dělá z tohoto světa alespoň o kousek snesitelnější místo.
Co se rozdělení lidí na ty, kteří Ti jsou/budou blízcí týká - tady je asi nezbytná opatrnost a hodně důkladný filtr na ty, jež si nakonec vpustíš do svého světa. I tak se můžeš zklamat, ale pokud budeš mít vytvořený nějaký řekněme "žebříček," koho ano, koho ne a jaké vlastnosti potřebuješ u svých přátel, pak se ta šance na spálení se snižuje.
Že se ve špatných chvílích uzavíráš raději do sebe, abys neublížil - nezkoušel jsi třeba místo toho, aby ses pomalu potápěl ve své samotě a tmě, třeba sejít s některým ze svých přátel a jen tak si popovídat? Při zajímavé diskuzi se leckdy ty černé myšlenky úplně rozplynou a Tvé pocity vyprchají, aniž by kamarád musel něco poznat.... Zkus to - alespoň pro mne je někdy dobrá diskuze vynikajícím lékem na náladu - líbí se mi všelijak spojovat a proplétat své myšlenky s ostatními - je to hodně naplňující.
Na ty útoky z venku je skutečně někdy dobré odpovědět protiútokem, jak jsi napsal. Nejdi dřívko vhozené do vody, unášené proudem - máš právo bránit se a můžeš ho využívat. Jen je dobré znát nějakou míru. A výčitky svědomí bych, alespoň já, v takovém případě neměl - zaútočí-li někdo na mne nebo mé blízké, tak MUSÍ počítat s tím, že jeho útok budu tvrdě opětovat - nejlépe tak tvrdě, aby neměl šanci ho opakovat nebo v něm pokračovat. Za takový přístup nemusíš mít výčitky svědomí. Zloděj také musí počítat s tím, že když půjde krást, tak ho třeba někdo zraní nebo zabije (bohužel náš právní řád to vidí jinak :(( ) a pokud budeš chránit svůj majetek, sebe nebo své blízké, máš právo jednat a nemusíš mít žádné výčitky.
City a jejich (ne)dávání je věčné téma :) Myslím, že tohle docela přesně popsala Delphy, když napsala něco ve smyslu, že lidé žijí ve svých bublinách, ze kterých nevycházejí ven (doufám, že jsem nezměnil smysl té věty). Tak to tady bohužel je a bude... ...a i já sám žiji také ve své pečlivě střežené bublince :) a dovnitř pouštím jen málokoho. A mám pocit, že to tak dělá většina z nás. Je to prostě reakce na vnější svět, ve kterém se jinak asi nedá žít jinak - jak jsem kdysi napsal - když budeš chodit se srdcem na dlani, vždycky se najde někdo, kdo Ti je vytrhne a šlápne na něj. Jsme, jak jsi jinými slovy napsal Ty, odrazem světa, ve kterém žijeme - někdo ten svět odráží více a někdo méně.
|
|
| Datum: 20.březen 2003 10:30:31 |
| Předmět: to TimeOut |
| A vzdals to nebo ses nakonec uchlastat sel? Protoze jestli ne,tak aspon k necemu tyhle stranky byly... zkus se zamyslet, jestli pretvarovat se musis opravdu pred kazdym, jestli neni nikdo,pred kym muzes byt svuj, i kdyz smutny... jasne, ze nemuzem brecet na rameni kazdemu, koho potkame v tramvaji...ale pred nejblizsima, pokud to neni nejvic nutne (pokud jejich bolest neni vetsi nez nase)bychom se maskovat nemeli... jeden, jediny clovek staci, ale jestli neni, pak chapu tu touhu vsechno zapit, ale nic to neresi,ale to asi vis... |
|
| Datum: 20.březen 2003 10:24:37 |
| Předmět: pro Sklerotika |
| ten strach z objeti znam... je jen castkou strachu, jestli ten druhy citi to co ja... |
|
| Datum: 20.březen 2003 10:21:00 |
| Předmět: pro ?lua |
| To,co si nastinil Sasance, je v podstate princip reinkarnace, jak ho znaji mnoha vychodni nabozenstvi... ale ptam se te... kdyz nektere duse po urcitem poctu kolobehu dosahuji cile - zvladli prekazky a nektere se vraci... nemelo by lidi ubyvat, az vsichni dosahnou cile, dokonalosti, plnosti?... Proc lidi teda pribyva a kde se berou nove duse? |
|
| Od: jarin |
| Datum: 20.březen 2003 10:16:35 |
| Předmět: reakce na ILUNaxiel |
| moc zajímavá teorie, asi na ní bude něco pravdivýho (ostatně jako na všem). Zajímalo by mě, proč to matička (moudrá) příroda zařídila tak, abysme si ty předchozí životy nepamatovali. Možná proto, že člověk by se mohl zbláznit, kdyby se cítil jak kytka nebo červenočerná ploštice lezoucí po štěrkové pěšině...? |
|
|