| Od: Foggy |
| Datum: 23.duben 2003 20:57:48 |
| Předmět: Koukám |
že jsem tu větičku asi málo vysvětlila - jestli toto na někoho působí jako naštvanost, či uraženost - nenechte se zmýlit! To není smyslem té věty. Jen konstatování... o Mám takový pocit, že jediný človíček,který tuto větičku pochopil tak, jak byla myšlena, byla Přeslík. Tím se nechci nijak dotknout ostatních... o Já nemluvila o tom, že být jiný znamená být automaticky netolerantní - to ne - já mluvila/psala o tom, když vy někomu touto větou vyrazíte z úst argument - "jsi jiný/á" . Jen předesílám, že tato situace z mé strany ani ze strany nikoho jiného nenastala - je to čistě hypotetická situace. Jen jsem o tom tak přemýšlela. o Je pravda, že ve vašem okruhu se člověk - působící na lidi jinde "jinak" cítí vlastně touto jinakostí 'obdařen' - ale mezi jinými lidmi "jinak" vyzní... prostě jinak. o Zase - nemyslete, že se mi tato situace stala - ano stala, ale nijak mi nevadí. Je to pro mě spíš jakási pocta. o Prostě se ptám na to, když vám někdo řekne a víte že vám tím chce záměrně ubílžit, i když vám to nevadí, zkrátka řekne - seš jiná/ej - tím v podstatě míní slangově "vadnej" a možná "blbej", zda by bylo možné tomu tvorečkovi (záměr) tuto větu říct a zda by v tom případě platila. o Zkuste si tuto situaci představit. o Není to o tom, zda jste vy konkrétně netolerantní - to být klidně můžete. Nikomu to neupírám, ale zastávám názor, že to není správné. o Ilu - myslíš, že tento výklad již pochopíš, jak jsem ho myslela (prosím, nemá to být jízlivé - jestli to tak působí, promiň). o Jéé Bluísku - vítej mezi odpadlíky! Teda zpět! Ráda tě vidim! Copak je mému optimistickému sluníčku - zdá se mi že tvrdě někde narazilo na realitu a už nečiší takovou radostí a 'zbrklou' veselostí?!?! K tvému příspěvku ani nemám co říct - pouze pozoruji jistou změnu v myšlenkových pochodech v novém člověku... o Blizi - díky- taky názor - a není vůbec špatný - rozšiřuje debatu o úplně jiný stupeň o Delfíku - to je fakt - pro každého ta jinakost znamená něco jiného... a tím to každý z nás posuzuje. Možná i já jsem tu otázku položila špatně. Měla jsem se spíš zeptat co si představujete pod pojmem jiný, ale za tou otázkou uvedenou nahoře si stojím. určitá simulace možného děje v životě, se kterým se může kdokoliv z nás někde setkat. Není to konkrétní příklad... Díky! o Doufám, že pochopíte, co jsem tím vším chtěla říct a celkově to nebude moc zamotané a pomotané... o Jo a díky, že jste tady... teď asi bude období, kdy tu budu nechtěně častěji - protože jemné niance naznačují přemíru představivosti a zamyšlenosti - možná - nesprávným směrem - totiž směrem k lidem, budoucnosti, světu, životu a smrti. Ok - řeknu to krátce - za chvíli jsou tu jako na koni - deprese. Papa Mějte se móóc fajn - dokud je ještě čemu se smát.... Pá Foggy
|
|
| Od: Delphy |
| Datum: 23.duben 2003 8:48:25 |
| Předmět: Pro Foggy |
Každý je každému jiný - jde jen o to, je-li výjimečný, abnormální, nezařaditelný, vymykající se všemu, nepochopitelný, neakceptovatelný atd. A proto by lidé měli nazývat věci správnými jmény. A řekne-li Ti někdo, že jsi jiná, pak jsi jiná v jeho pojetí ostatních, mezi které Tě řadí, a se kterými srovnává. |
|
| Od: Blizi |
| Datum: 23.duben 2003 8:30:30 |
| Předmět: jiny |
| "Byt jiny", to je zajimava fraze a taky diskutabilni:) Prarodic rekne:"byt jiny je byt rom", rodic rekne:"byt jiny je byt homosexual". A ja tvrdim ze "byt jiny ne nadherene" :) Preji krasny a nicim neruseny den:) |
|
| Od: Visnery |
| Datum: 22.duben 2003 20:30:19 |
| Předmět: i ja:) |
Pro me zase tolerovat znamena, ze ten kdo mne toleruje, nebo ja toleruji neco jemu, chape mozna proc toleruje, ale nezije tim zpusobem...U tolerance jsou povetsinou stejna prava pro obe strany... Kdezto akceptovani je prijmuti faktu, bez ohledu na to, zdali se nam neco libi ci nelibi, ale vzati to jednoduse na vedomi... a respektovani je opet mozna jiny ci podobny nazor, do ktereho ale nam ten druhy nemluvi ..s respektem se casto vybavuji veci, jez jeden musi povetsinou povine a ten druhy treba nikoliv...a ten kdo si to prozil napriklad jiz drive, tak respektuje.... To je jako by jeden dochazel na krev kazdy tyden do nemocnice, od toho druheho partnera by to nebylo akceptovani, to by bylo prijmuti faktu se kterym nesouhlasi, ani to neni tolerance, nebot stejne pravdila on nedela a ani nepotrebuje, nybrz to respektuje, nebot to chape, ale nema potrebu a nutnost to take vykonavat...Respektuje, nebot vi, ze by treba ten druhy zemrel a potrebuje to...
Koukam po sobe a zni to dost chaoticky:) No ale vy se urcite vyznate:)
Vsem preji moc, moc hezky vecer a jeste hezci zitrejsi den! |
|
| Od: Přeslička |
| Datum: 22.duben 2003 19:38:39 |
| Předmět: slovickareni - pokr. |
ad tolerance...no pro me je rozdil mezi tolerance a respektovani ... respektovani je jakysi vyssi stupen, akceptace je novy slovicko, este ho musim zaradit, ale zatim mi zni jako synonymum s resp. ad normalni... normalni je od slova norma, zakon, predpis... normalni je tudiz to, co je v souladu s normou... tudiz si myslim, ze chovani "masy" casto normalni neni... |
|
| Od: ILUNaxiel |
| Datum: 22.duben 2003 19:24:08 |
| Předmět: To: Přeslička |
Máš pravdu, Přesli. Je to hodně o slovíčkaření. I pro mne označení jsi jiný/á znamená řekněme jistý druh pocty :) Jinak co se té "šedé masy" týká - osobně myslím, že ta tady je. Ano, každý jsme osobnost, každý v sobě nosíme něco více či méně odlišného. Nicméně ve společnosti existuje většina, která určuje mnoho věcí. Určité věci prostě nejsou ve společnost normální. A každý člověk má vlastně na výběr: buď si v klidu a relativní pohodě plout uprostřed té většiny, nebo se postavit "mimo" a tím se postavit do částečné izolace. Každopádně většina symbolizující šedou hmotu alespoň v mém pojetí existuje.... Stejně, jako existují jiní - řekněme výjimeční lidé. Co je tolerance - zase je to o slovíčkách a pojetí toho kterého člověka. Pro mne tolerovat znamená neútočit, nepřesvědčovat, ale akceptovat. Akceptovat přinejmenším to, že někdo další má třebas totálně odlišný názor a vidění, než já. |
|
| Od: Přeslička |
| Datum: 22.duben 2003 19:14:47 |
| Předmět: takova smeska... |
ad "jiny" ... zalezi, jak to reknes, ja kdyz ti reknu, ze ses jina,tak to myslim jako poklonu, nekteri reknou "ty ses divna"... a je to o jejich nepoznani a nepochopeni... takze zalezi na situaci a taky je otazka vuci komu se jako jini vymezujeme, opravdu tu existuje ta seda masa konzumentaristu? Nebo jen nedokazem videt barvy a ze ve skutecnosti temer kazdej clovicek uvnitr skryva neco cim je jiny a cim ostatni obohacuje? Ad rezac: hodne dobra veticka... Ad Ilu... co je tolerance? Zit a nechat zit? Jestli ano, neni to nekdy malo? Rikat si v duchu, vpodstate je to blbec,ale nestoji mi za to,abych mu to rekl? Jasne lidi jako takovy musime tolerovat na tom primarnim stupni, na vic asi nemame energii, ale pak je vyssi stupen, naucit se lidi prijimat, vnimat, respektovat... ale jak rikam,vsechno je to o vyznamu slova tolerance, treba vnimam a prijimam, ze existuje zlo,ale netoleruji ho, hledam, jak to zmenit... nebo toleruji, ze existují nějaké názory,ale nepřijímám je a respektovat je mi dá hodně síly a času... možná je to jen slovíčkaření, ale mě to vždy připomene, jak když vstoupíš do labyrintu a na každém rozcesti nová a nová ulička/otázka/rozměr...
|
|
| Od: Bluie |
| Datum: 22.duben 2003 11:54:23 |
| Předmět: to: Foggy |
Achoj :)
Hm, zajimava to veticka...Myslim, ze velice zalezi na tom, jak ji clovek pochopi... jak ji vidim ja - ja mam z te veticky pocit, jako by ten, kdo ji vyrkl, povazoval sve oznaceni za "jineho" pomalu za jakousi urazku a tedy se tou vetou branil... nemyslim, ze ten, kdo rekne o nekom dalsim, ze je jiny, by musel byt netolerantni. Vzdyt oznacenim za "jineho" toho cloveka jeste prece nijak nediskriminuje, jde jen o konstatovani, o vyjadreni nazoru. Ono je to slozity... jde o to, co kdo povazuje za jinakost a to je natolik abstraktni termin, ze se pohledy na nej muzou strasne moc lisit. Jestli o tom mas nejakej spor, radila bych nejdriv si poradne ujasnit to sluvko "jiny", pac to je podle me zaklad... Osobne jsem o "jinakosti" docela premyslela a musim rici, ze jsem se v tom tematu trochu ztratila. Muj nazor ted je ten, ze nedokazu rici, co je jine, uz jen proto, ze nedokazu specifikovat, co je normalni. Takze ja ted na slova "jinakost, jiny" kaslu a (kdyz uz to teda nekdy delam) delim lidi a jejich jednani spis podle toho, zda nekomu ublizuje ci nikoli. Uz velmi dlouho jsem nikomu nerekla "ty jsi jiny", stejne jako to neprohlasuju o sobe. Vsichni jsme lide a jsme ruzni a kazdy jsme trochu jiny nez nekdo druhy. Proto mne osobne ted pripada nesmyslne vubec tato slova pouzivat...
Mej se moc hezky a uzivej jara a slunicka. A mas pravdu, smutku bylo dost... smejme se a usmivejme se, jde jen o to, jak se na to na vsechno divame. A nikdo nam nic neda za to, zda jsme v zivote byli smutni nebo veseli...:) Pa a hezky zbytek dne! |
|
| Od: ILUNaxiel |
| Datum: 21.duben 2003 22:38:22 |
| Předmět: To: Foggy - odpověď na otázku |
Ahojky :)
Nevím (nejsem žádný Děd Vševěd), ale myslím, že "být jiná" nebo "být jiný" neznamená "být netolerantní" vůči komukoli. Budu mluvit čistě sám za sebe.... Vím, že jsem řekněme "jiný," nicméně dokáži tolerovat, alespoň mám ten pocit, docela dost věcí. Pravda, jsou faktory, jež mě dnes dokážou přivést k agresivnější odezvě... ...ale má tolerance se nemění. Existuje jen málo směrů, jež tiše netoleruji - a to jsou směry snažící se potlačit jedince nebo skupinu na základě neměnného faktoru (pohlaví, barva pleti, ....) nebo přesvědčení či zakládající se na nějakém podobně prapodivném základě. Ale jsem schopen tolerovat lidi jiného vyznání, přesvědčení, víry, náhledu na svět.... A přesto tím neohrožuji svůj pohled. Když to vezmu čistě názorně: třeba já a zde mnohdy přítomná Přeslička se v hodně případech neshodneme, protože naše životní pohledy a cesty a zejména vyznání se diametrálně liší. Přesto si myslím, že já i ona (a mnoho dalších) jsme řekněme jiní - jiní, než je většina společnosti. A tohle nám asi nikdo nevezme. A přesto se vzájemně tolerujeme, jen se sem tam konfrontujeme. Takže, milá Foggy, obávám se, že přinejmenším na základě mých zkušeností, být jiný/á neznamená být netolerantní vůči okolí. Myslím, že tato hypotéza se prostě nezakládá na pravdě.... Budu rád, když se vyjádří i další přítomní.... |
|
| Od: Foggy |
| Datum: 21.duben 2003 21:06:02 |
| Předmět: A ještě jednu |
věc. Nedávno jsem přemýšlela nad tou - dovolím si říci v množném čísle - naší "jiností" a vymyslela jsem tohle:
"To že řekneš, že jsem jiná, neznamená, že já jsem OPRAVDU jiná, ale znamená to, že ty JSI netolerantní vůči svému okolí"
Potřebuju znát váš názor jestli tahle myšlenka může být pravdivá a obecně vzatá - jako fakt. Vyjádřete se k tomu prosím. Díky vaše Foggy! |
|
|