| Od: ILUNaxiel |
| Datum: 30.duben 2003 23:55:18 |
| Předmět: To: Přeslička |
Tu otázku jsem nepochopil přesně, takže se předem omlouvám, pokud budu mluvit o něčem jiném.... Ptáš se na normy. Část jich je daná "shora" – například zákony. Tam nemáme moc šancí dělat věci jinak, protože existují represivní opatření a tresty za jejich neplnění. A je jedno, zda s těmito normami souhlasíš, nebo ne – jejich porušení se trestá. Proto si většina lidí raději rozmyslí jejich porušování. Další část je tak nějak řekl bych " děděná" – třeba i Tebe doma učili, že sprostá slova se neříkají, že nemáš trhat mouchám křidýlka a podobně. Tyhle normy se přenášejí z generace na generaci a v některých případech se z nich stává takřka dogma na úrovni zákona – jejich porušení tedy není trestáno pokutou či vězením, ale můžeš za to být "odsouzena" pohrdáním nebo opovržení ostatních.... Předposlední část norem získáváš od společnosti – tedy od kolektivu, ve kterém se vyskytuješ. Je jasné, že jiné normy budeš muset dodržovat coby dcera lidí z "horní top 100 smetánky," jiné normy budeš mít, pokud se budeš pohybovat mezi bezdomovci. Poslední část norem (tu někteří nemají) si vybíráš a přijímáš sama. V té máš de facto svobodnou volbu, protože si můžeš určit svůj kodex a stanovit si, co je správné a co nikoli, co budeš sobě a ostatním tolerovat a co už ne.... Právě v tomhle se můžeš odlišit, aniž bys za to byla souzena například jako za porušení zákona, nebo společenské či děděné normy. Ty sis například na základě nějakých vlivů určila, že je normální nelhat, nekrást, pomáhat druhým a další věci, jež jsi zde zmínila. Pro Tebe je to normální – je to Tvá norma, kterou dodržuješ, ale díky které se současně můžeš lišit od "většinových norem" a být tak z tohoto pohledu "nenormální." Uffff... ...tohle je náročná filozofie :) Doufám, že to někdy někdo vydá jako bestseller :))) Zrovna dnes mi jedna osůbka slíbila, že odloží Nietzcheho a bude číst moje úvahy ;) |
|
| Od: Přeslička |
| Datum: 30.duben 2003 23:48:29 |
| Předmět: jen tak mimoběžně |
Slyšíš?
Kapka tvého soucitu právě dopadla a pálí víc než chladné střely nezájmu zrozené v tvých očích.
|
|
| Datum: 30.duben 2003 23:46:13 |
| Předmět: dodatek |
| lidi se meni,vyvyji... pisu jinak,nez sem psala pred peti,dvema roky, pred rokem, mozna i pred pul... hledam, piluji a nasloucham... nejsem to ja,kdo pise ty nejlepsi obrazy... |
|
| Datum: 30.duben 2003 23:44:42 |
| Předmět: pro Ilu |
| no obcas se snazim do abstraktna dojit, ale tahle zas tak nebyla... treba vsichni k mori je dost vic... proste sesli se, pobavili, rozesli... |
|
| Datum: 30.duben 2003 23:42:35 |
| veris, ze existuji normy bez ohledu na lidske mineni nebo je vse vpodstate veci dohody a hlediska uzitelnosti? Omyl, sem normalni a sve jednani povazuji za nejprirozenejsi mozne (myslim samozrejme snahu,vysledek se casto od tech okolo moc nelisi), je prirozene davat, vnimat, milovat, zit ve vztazich... je prirozena potreba byt vniman,byt uzitecny, hledat a poznavat... |
|
| Datum: 30.duben 2003 23:42:03 |
| Předmět: Přeslička |
Ad. Zákusek - aha :) No, čím mi to připadalo jiné... Prostě bylo to napsané jiným stylem, než obvykle píšeš a nebudu zakrývat, že jsem nepochopil ani nepochytil, co jsi tím vlastně chtěla říci. To samozřejmě není chyba Tvého psaní ani té básně, ovšem ani moje - je to stejné, jako nechápu abstraktní obrazy nebo operu.... Prostě ta básnička byla proti Tvým předchozím dílům velice velice abstraktní.... |
|
| Datum: 30.duben 2003 23:37:20 |
| Předmět: To: Přeslička |
Myslíš, že opravdu většina uznává, že se nemá uplácet? Já osobně myslím, že nikoli. Ostatně někde jsem slyšel, že neexistuje neuplatitelný člověk – že záleží pouze na výši úplatku :) Stejně tak si myslím, že není názorem většiny, že lhát se nemá. Ano, mnozí to říkají a dokonce propagují, nicméně kolik z nich opravdu nikdy nelhalo? Dovolím si tvrdit, že nikdo.... A díky tomu je víceméně normální lhát a za raritu bude ten, kdo nelže.... Normální určitě nejsi – minimálně tím, jak přemýšlíš. A vlastně nejsi normální ani tím, jak se chováš – pamatuji si třeba, co jsi dělala pro děti! A ukaž mi, kolik lidí dělá něco pro druhé? Bude to minorita.... To, že uznáváš nějaký řekněme kodex – normu chování slušného člověka, kterou jsi přijala, ještě neznamená, že jsi z hlediska společnosti normální. Jak jsem již řekl – je tomu spíše naopak.... |
|
| Datum: 30.duben 2003 23:35:21 |
| spis by me zajimalo vyusteni, jaks minule komentoval Zakusek ke kave... co konkretne ti tam nesedlo a proc... |
|
| Datum: 30.duben 2003 23:29:55 |
| norma... princip... zasada... neco,co uznavame v urcite obecne shode... podle meho vsichni uznavame, ze se nema uplacet a nema se lhat,ALE...nase skutky jsou pak zcela jine, takze ano je bezne lhat a podplacet,ale neni to normalni... ale nerozebirala bych to zas moc, spis mi jde o to, ze se tim branim,kdyz mi nekdo rika,ze nejsem normalni, protoze sem,nebot ctim normy,casto narozdil od toho, kdo neuznava nic a nikoho... |
|
| Datum: 30.duben 2003 23:26:56 |
| Předmět: Přeslička - dodatek |
| Nicméně - myslím, že ve většině případů by každý měl mít právo chovat se "nenormálně" - tedy opačně nebo jinak, než většina, pokud tím neohrozí zdraví nebo životy ostatních.... |
|
|