| Od: ILUNaxiel |
| Datum: 7.duben 2003 19:46:47 |
| Předmět: Přeslička a Sklerotikkk |
Beru si chvilku pauzy :) Další reakce čekejte později.... Každopádně díky za fajn diskuzi!!!! |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:46:06 |
| Předmět: To: Sklerotikkk |
Máme v tom, zda je přílišná důvěra "blbostí," či nikoli, odlišné pohledy. To je dané tím, že jsme prožili odlišné věci a na základě těch prožitků jsme se jinak vyvinuli a jinak se "obrnili." Každého z nás život něco učí a mně naučil, krom dalších věcí, i to, že bezmezně důvěřovat, je chyba - řekněme v mém pojetí a mými slovy "blbost." Samozřejmě souhlasím s tím, že bychom měli mít alespoň jednoho člověka, kterému budeme věřit bezmezně. Znám to a musím říci, že je to velice fajn, když takový člověk existuje. Alespoň u mne je ale dosažení takového stupně důvěry nesmírně obtížnou záležitostí.... I zde se můžeme spálit, ale to je riziko života. Bohužel. Co se sebevrahů týká - tady je to skutečně věc velice relativní. Nicméně považovat sebevrahy za "odvážlivce" schopné překonat svůj pud sebezáchovy, považuji za dosti nebezpečné, ne-li přímo patologické. Může to nakonec vést k dost zásadním "zásekům" do vlastní psychiky - ať už proto, že takový člověk začne vidět v sebevraždě "odvážné řešení," až po to, že se začne sám shazovat jen proto, že něco takového nedokáže. Myslím, že tady by se nám hodil někdo se znalostí psychologie či psychiatrie, aby nám z odborného hlediska osvětlil, jak klíčový a zničující může být v konečném důsledku takovýto postoj. Co je paradox - sice píšeš že se člověk asi nezabije pro nic za nic, ale možná by ses někdy divil tomu, jak banálně někdy znějí důvody sebevrahů. Kolik lidí se třeba zabilo kvůli nešťastné lásce? Je jich nespočet. Stálo to nespočet životů.... A tady si dovolím opět vypůjčit vlastní úvahu z roku 2001 nazvanou Řešení problémů sebevraždou, kterou zde ocituji a ve které říkám na toto téma skoro vše (podstatné pasáže zvýrazním tučně):
Přál bych si, aby se nikdy nikdo nezabil. Smrt je jedna z nejhorších věcí a nedá se vrátit. Vždy existuje nějaké řešení - třeba nepřijde hned, třeba přijde až se zpožděním, ale jednou prostě přijde. Pokud je někdo, kdo čte tyhle stránky, opravdu na dně, pak mu tímto vzkazuji: "nevzdávej to a hlavně neudělej chybu, která se nedá opravit! Pak bys totiž nemohl(a) dělat nic, dokonce ani té chyby litovat."
A není lepší umřít? Třeba to pomůže.... To raději říkej, že život stojí za hovno, než abys chtěl(a) umřít. Ano, smrt je svým způsobem úlevou. Ale zemřít můžeš jen jednou a už to nikdy nevrátíš. Zkus si představit, že bys těsně poté, co bys začal(a) umírat, zjistil(a), že existuje alespoň jeden malilinký důvod proč žít. Musel by to být strašný pocit, protože už by to nešlo vrátit. Každý alespoň ten malý důvod, proč žít, má. Pokud máš dojem, že skutečně nemáš žádný důvod, pak Ti poradím čekat, protože on určitě přijde.
A co sebevraždy z nešťastné lásky? Jedna dívka napsala "A kvůli ženský končit se životem, hm, hm, no to neváží stejně!!!!!" Tohle je velice hluboká myšlenka. Kdyby prolétla hlavou všem klukům a holkám (pro holky samozřejmě s úpravou A kvůli klukovi...), kteří skončili svůj život kvůli neúspěšnému vztahu, možná by se rozhodli jinak.
A z toho vyplynula další myšlenka, kterou jsem psal člověkovi, jež uvažoval o sebevraždě: ŽÁDNÁ (snad to ještě jednou zopakuji ŽÁDNÁ) ženská nestojí za to, aby ses kvůli ní věšel. Podívej, řeknu to asi takhle - když se jedná o dobrý a kvalitní vztah, má smysl si říkat, že bys pro ní, bylo-li by to nezbytně nutné (ale opravdu pouze v případě krajní nutnosti) položil život. To má smysl. Ale pokud se vztah nepodaří a skončí rozpadem, dokazuje to jedinou věc: z nějakého důvodu jste pro sebe nebyli "ti praví". A má smysl sáhnout si na život jen kvůli tomu, že jsi se setkal s holkou, která nebyla ta pravá? Myslím, že odpověď najdeš sám. Navíc takový krok nelze vrátit a připravil by ses tak o setkání s tou "opravdu pravou", s níž bys byl šťastný a ona by byla šťastná s Tebou. Sebevraždou nic nevyřešíš - jediné, čeho tím dosáhneš, bude smutek a žal v srdcích lidí, kteří Tě mají rádi (věř, že tací na světě určitě jsou!). Toho bys chtěl dosáhnout?
Setkal jsem se také s otázkou, zda by to v příštím životě nebylo lepší: Nespoléhej na příští životy a tím pádem ani nespoléhej na to, že bys v nich mohl něco najít. Smím-li Ti radit, hledej TEĎ! Pak už třeba nebudeš mít příležitost hledat.
Docela dobře jsem také svůj názor na řešení problémů sebevraždou vyjádřil v tomto příspěvku: Zrovna dneska jsem přemýšlel o sebevraždách z nešťastné lásky a napsal jsem "je mi líto všech, kteří třeba skočili z Nuselského mostu jen kvůli nešťastné lásce. Možná kdyby místo přelézání zábradlí došli na konec toho mostu, potkali by tam lásku na celý život." A o tom je právě celý náš život - nesmíme se vzdávat, nesmíme rezignovat. Pokud nám dojdou síly, nikdy to nejsou ty úplně poslední síly a věř mi, že se vždycky objeví ruka, která Tě chytí a vytáhne nad hladinu.
Myslím, že tímto jsem asi řekl vše, co jsem potřeboval říci. Zkus si to ještě jednou přečíst a pak mi odpověz na otázku, zda skutečně důvod k sebevraždě lze považovat za objektivní faktor k dokonání tohoto nevratného činu. Odvahy v tom z tohoto pohledu totiž nevidím ani za mák.... |
|
| Od: Přeslička |
| Datum: 7.duben 2003 19:38:04 |
| Předmět: jen poznamka... |
| ted jsem dala do vyhledavace slovo vlastnost... ale patram spis v pameti po tom deleni,ktere by obsahlo i fyzicno... a koukam,vlastnosti maj mobily,auta,drevo... brano ciste jazykove...vlastnost=to,co je veci vlastni... o trvanlivosti se nemluvi,tudiz myslim, ze kdyz vlastnost auta muze byt jeho barva...ale to je jen ciste z jazykoveho hlediska, zbyva jeste obvykly/uzivany smysl slova |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:32:46 |
| Předmět: pro Ilu |
| ja nerikam, ze laska jsou jen emoce... ty jsou "ze cloveka"... produkty mozku...coz jsou myslenky a emoce opravdu nepostihuji vse... laska,radost (ne ta vyvolana chemií do krve), ale i bolest jsou podle meho otazka "přesahu"... záležitost duše,to jest toho,co na rentgenech a v pitevně nenajdeš... |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:30:16 |
| Předmět: To: Přeslička |
| Ad. fyzický charakter - přiznám se, že pod slovem charakter chápu něco naprosto odlišného a neumím si to moc spojit se slovem fyzický. Samozřejmě fyzická přitažlivost je důležitá, ale v žádném případě není rozhodující a alespoň pro mne vždy byla až na zadních příčkách priorit.... Každopádně fyzično není vlastnost - je to faktor, který se může během jedné jediné vteřiny totálně změnit a kdyby na tomto měla stát Láska, tak by takovým okamžikem musela skončit. Ale pak by to nebyl Láska... ...tedy alespoň ne tak, jak ji vnímám já. |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:27:02 |
Částečně souhlas. Samozřejmě je tu X věcí, proč miluji, jež není možné obsáhnout slovem "protože." Ale stejně tak jsem schopen rozumově obhájit i to, proč vlastně miluji. A myslím, že je to správné, protože tím nedochází k tak častému konfliktu mezi mozkem a srdcem (=problém mnoha lidí) a nemiluji jen na základě emocí (i když i to může po nějaký čas stačit), ale i na základě nějakých vyslovitelných důvodů. Samozřejmě souhlasím s tím, že ne vše je možné podchytit slovy a tuplem není možné veškeré vyslovení Lásky započít slovem "protože." Důležité ale, podle mne je, že alespoň částečně dokáži svou Lásku specifikovat i prostřednictvím slov a zdůvodnit jí. Samozřejmě ne celou, protože jako celek ji dokáži chápat asi jen já a má Snoubenka. Na některé věci slova pravdu nestačí a stačit nemohou. |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:26:30 |
| o.k., asi chapu, ale stale mi chybi souhrny nazev a "fyzicky charakter" je podle meho jeste trosku vic mimo... |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:24:26 |
| Předmět: pro Sklerotika |
| neni zac:)) ad duvera... vis, ono je to taky o tom, kdyz nekomu opravdu plne duverujes,nemela by to byt zavislost, slepota... nemelo by to padat s jeho sebemensim(nekdy i domnelym) uklouznutim, laska,jistota,duvera... znamena otevrit se zcela, tudiz otevrit se i bolesti... slepa duvera totiz muze vest (a casto vede) ke spatnym koncum... clovek se pak obraci k sektam,drogam,alkoholu,casto i k sebevrazde... |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:23:14 |
K reakci na Visnery. Jsem drzý a vmísím se... ...ač je mi jasné, že Visnery odpoví sama za sebe, tak se prostě nemohu nezapojit, neboť můj názor je totožný s tím, co napsala ona. Oči, vlasy, postavu a další věci bych skutečně nepovažoval za vlastnosti. Řekněme, že jde o prvky vizuálního charakteru. Vlastnost je třeba něco, co jsem naznačil níže: spolehlivost, tolerance, schopnost formulovat vlastní názory, osobnost atd.. Tedy slovem vlastnost rozumím něco, co je uvnitř toho člověka a u čeho mám alespoň nějakou "jistotu," že to v něm bude i za pár let. Přeci jen ať už jde o oči nebo postavu či cokoli podobně fyzického, tady se to časem může změnit k nepoznání (stačí, aby člověka srazilo auto a je to v pytli... ...stejně tak vlasů mám věkem třeba stále méně atd. atd. :))) ). Je mi jasné, že i vlastnosti se mohou změnit, ale je menší šance, že se člověk změní co se vlastností týká, než že se mu stane něco, co pozmění jeho fyzickou schránku doslova k nepoznání. Vlastnosti prostě považuji za méně pomíjivé a trvalejší hodnoty, než věci pozorovatelné zrakem. |
|
| Datum: 7.duben 2003 19:17:41 |
| je to asi i o tom, jak vnimas lasku, ale ja si myslim,ze vsechny ty protoze jsou jen snahou zracionalizovat něco neuchopitelného, láska nás přesahuje,to člověk většinou nerad a tak se jí snaží zkategorizovat... |
|
|